Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Αναδημοσίευση από www.ionianet.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Δ.Ε. Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
: «ΠΑΙΔΙΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ»… ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ»

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επιμορφωτική Ημερίδα για εκπαιδευτικούς, με τίτλο: «ΠΑΙΔΙΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ»... ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ…» (με θέματα που άπτονταν της προστασίας που δικαιούνται οι ανήλικοι πρόσφυγες, της υγείας και της εκπαίδευσής τους), που διοργάνωσε το Τμήμα Αγωγής Υγείας, σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, η υλοποίηση της οποίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (21/6), στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας», παρουσία αρκετών θεατών, παρά τον αφόρητο καύσωνα και το εργάσιμο της ημέρας.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και προλογίζοντας την εκδήλωση, ο εκπαιδευτικός και υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος, ο οποίος μαζί με την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας κ. Ευαγγελία Φρυδά συντόνισαν με άψογο τρόπο τη διεξαγωγή και την παρουσίαση της Ημερίδας, είπε μεταξύ άλλων πως: «Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «Οδύσσεια» στον τίτλο της σημερινής Ημερίδας, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι είναι μια λέξη η οποία έχει μια διαπολιτισμική αναγνώριση και παραπέμπει όχι μόνο στον στόχο, αλλά και στο ταξίδι! Σε ένα ταξίδι, στο οποίο πολλοί νέοι άνθρωποι σήμερα, και κυρίως ασυνόδευτοι ανήλικοι, φτάνουν στον τόπο μας ή συνεχίζουν αλλού, έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. 


Με αυτές τις σκέψεις θεωρήσαμε ότι είναι καλό να γίνει αυτή η Ημερίδα, και μάλιστα σε μια περιοχή όπως η Ν. Ιωνία, της οποίας η γέννηση και η μετέπειτα πορεία της οφείλονται στα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα μετά από το 1921!», κι ακόμη ευχαρίστησε τον Δήμο Ν. Ιωνίας «για τη στήριξη και τη βοήθεια που προσέφερε για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης Ημερίδας», καλώντας ταυτόχρονα την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών, κ. Όλγα Κατημερτζή, να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό.
Χαιρετίζοντας, λοιπόν, την εκδήλωση, η κ. Κατημερτζή είπε μεταξύ άλλων πως: «Όχι μόνο είναι υποχρέωσή μας αλλά καθήκον μας να στηρίζουμε όσο μπορούμε τέτοιες πρωτοβουλίες! Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Φρυδά και τον κ. Ραφτόπουλο γιατί είχαμε την τιμή να κάνουν σε εμάς την πρόταση για τη διοργάνωση της Ημερίδας αυτής στην πόλη μας, που πραγματικά είναι ένας Δήμος που έλκει την καταγωγή του από τους πρόσφυγες, που έφτασαν εδώ κυνηγημένοι. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι τόσο την προηγούμενη χρονιά, όσο και τη φετινή, τα σχολεία μας ανέπτυξαν μια πολύ σοβαρή και πολύ σπουδαία δράση γύρω από το προσφυγικό ζήτημα και γύρω από τη βοήθεια σε αυτά τα προσφυγικά ρεύματα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και άλλες παρεμφερείς δράσεις! Ο Δήμος μας ήταν ο πρώτος που συμμετείχε, μαζί με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, στη δράση: «Πιάσε το χέρι μου», που νομίζω ότι είχε μεγάλη ανταπόκριση και πολύ μεγάλη επιτυχία! Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μικρά σακιδιάκια για τα μικρά προσφυγόπουλα, που κάνουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, με στόχο κάθε σχολικό τμήμα, από τα Νηπιαγωγεία μέχρι και τα Λύκεια, να φτιάξει ένα τέτοιο σακίδιο, προσδοκώντας πως θα φτιαχτούν περίπου 450 σακίδια, και τελικά κατασκευάστηκαν περισσότερα από 800! Πέρα από τις όποιες άλλες δράσεις, το σημαντικό είναι ότι έγινε παράλληλη δράση στα σχολεία και στον Δήμο μας, συνδέοντας απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν στην Ελλάδα οι δικοί μας πρόσφυγες με τον τρόπο που έρχονται και οι σημερινοί πρόσφυγες, διωγμένοι από τον πόλεμο και τις καταστροφές. Επίσης, τιμήσαμε σαν Δήμος τον λαό της Λέσβου στο πρόσωπο του Δημάρχου τους, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους, γιατί και οι δικοί μας οι γονείς, όταν ήρθαν στην Ελλάδα, είχαν σαν πρώτο τους σταθμό τη Λέσβο και τα γύρω νησιά. Δηλαδή, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έφτασαν εδώ, όπως κάνουν και οι σημερινοί πρόσφυγες! Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω πως σε λίγες ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Δήμου σε έναν παλιό βρεφονηπιακό σταθμό της πόλης μας, όπου θα φιλοξενούμε μονογονεϊκές οικογένειες, όσες μανάδες μπορούμε με μικρά παιδιά προσφύγων, για αρκετό χρονικό διάστημα, παρέχοντάς τους στέγη και τροφή, μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί για να φύγουν και να πάνε εκεί που οι ίδιοι επιθυμούν. Άρα, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοιου είδους ζητήματα και θεωρούμε ότι κι αυτό που κάνετε σήμερα θα βοηθήσει παραπέρα, ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες δράσεις γι’ αυτό το θέμα!».
Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εισηγήσεις της Ημερίδας, με πρώτη ομιλήτρια τη Νομικό της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κ. Αγγέλικα Γυφτοπούλου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Παιδιά σε κίνηση – Οι κίνδυνοι και η προστασία. Δικαιώματα ανηλίκων προσφύγων».
Μεταξύ άλλων η κ. Γυφτοπούλου αναφέρθηκε στις υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στο εθνικό δίκαιο, τα οποία θεμελιώνουν ένα καθεστώς προστασίας για τους ανήλικους πρόσφυγες, θεσπίζοντας ειδικές προδιαγραφές για την υποδοχή και την υποστήριξή τους, τονίζοντας πως: «Όλα τα κράτη οφείλουν να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία των ανήλικων προσφύγων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση ή την παραμέληση, αναγνωρίζοντας στην πράξη ότι κάθε παιδί χωρίς καμία διάκριση είναι φορέας δικαιωμάτων!».
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Κλινική Ψυχολόγος Msc της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κ. Βασιλική Παππά, το θέμα της οποίας είχε σαν τίτλο: «Παιδιά σε κίνηση – Οι κίνδυνοι και η προστασία. Ανήλικοι πρόσφυγες και ψυχικό τραύμα».
Η κ. Παππά επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Οι ανήλικοι μετακινούμενοι πληθυσμοί συνιστούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, καθώς πρόκειται για παιδιά, τα οποία εξήλθαν από απειλητικές για τη ζωή και την ευημερία τους καταστάσεις, πραγματοποίησαν ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι για να αναζητήσουν ασφάλεια, με ή χωρίς οικεία πρόσωπα, και καλούνται τώρα να προσαρμοστούν σε ένα καινούργιο και άγνωστο γι’ αυτούς περιβάλλον. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να έχουν προκαλέσει πολλαπλά τραύματα στο παιδί και να το έχουν θέσει σε κίνδυνο εκμετάλλευσης και άσκησης βίας εναντίον του.».
Κατόπιν, ανέβηκε στο βήμα ο Παιδίατρος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ε.Κ.Π.Α., μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο. και ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας σε θέματα ευπαθών ομάδων, κ. Άγης Τερζίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Παιδιά σε κίνηση: Προβλήματα υγείας», λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Τις τελευταίες δεκαετίες η μετανάστευση έχει αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως, εξαιτίας ποικίλων παραγόντων. Το 2013 οι μετακινούμενοι πληθυσμοί αποτελούνταν από 232 εκατομμύρια άτομα, με τα παιδιά να αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα αυτών.», προσθέτοντας πως: «Η μετανάστευση, παράλληλα με τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτήν και που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των τριών φάσεών της (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν), φαίνεται να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία των ανήλικων μεταναστών, παρότι τα σχετικά στοιχεία είναι λίγα και συχνά αντιφατικά. Αυτά τα γεγονότα μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν μια ψυχολογική δυσφορία και να οδηγήσουν σε ποικιλία προβλημάτων εσωτερίκευσης και εξωτερίκευσης, με την κατάθλιψη και την μετατραυματική αγχώδη διαταραχή να αποτελούν τα πιο συχνά και αξιοσημείωτα. Ο έγκαιρος και ορθός προσυμπτωματικός έλεγχος των ανήλικων μεταναστών και προσφύγων είναι ουσιώδης, όπως και η εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας.».
Τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, ομιλητής του πρώτου μέρους της Ημερίδας ήταν ο Κοινωνιολόγος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης Αιτούντων Άσυλο και Ασυνόδευτων Ανήλικων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Κωνσταντίνος Μορφωπός, ο οποίος εισηγήθηκε το ζήτημα της «Διαδικασίας παραπομπής ασυνόδευτων ανηλίκων», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τους μηχανισμούς παραπομπών και τις διαδικασίες που απαιτούνται να γίνουν, αναφέρθηκε στη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων και στις δομές φιλοξενίας ανήλικων, παρουσίασε στατιστικά αιτήματα στέγασης ασυνόδευτων ανήλικων κι ακόμη αναφέρθηκε στα προβλήματα της διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προγραμματισμένη ομιλία της υπεύθυνης Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Υπηρεσίας Ασύλου και Αν. Προϊσταμένης του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Πάτρας, κ. Ελένης Πετράκη, με θέμα: «Η εμπειρία της Υπηρεσίας Ασύλου με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες» ματαιώθηκε, λόγω ασθένειας της εισηγήτριας.
Μετά το απαραίτητο «δροσιστικό και γευστικό» διάλειμμα, η Ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Θεοδώρας Κατσιβαρδάκου, η οποία εισηγήθηκε του θέματος, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Οι υποστηρικτικές δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ανοίγουν και υποδέχονται γυναίκες πρόσφυγες με τα παιδιά τους», ακολούθησε η εισήγηση σχετικά με το «Πρόγραμμα μετεγκατάστασης ανηλίκων προσφύγων», το οποίο ανέπτυξαν οι κ.κ.: Χρύσα Αργυρού, Βοηθός Συντονισμού του Προγράμματος Μετεγκατάστασης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), Βασιλική Τσαγκάρη, Κλινική Ψυχολόγος του Δ.Ο.Μ. και Χριστίνα Συριοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός του Δ.Ο.Μ. Στη συνέχεια η διευθύντρια του 2ου ΓΕ.Λ. Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, κ. Βασιλική Σιούτη, αναφέρθηκε στις εμπειρίες και στις προτάσεις της σχετικά με την υποδοχή και την ένταξη των ανήλικων προσφύγων στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, τονίζοντας μεταξύ πολλών άλλων πως: «Οι ανήλικοι πρόσφυγες είναι μια σοβαρή και πολυπαραγοντική υπόθεση, που απαιτεί ευαισθησία, συνεργασία φορέων, ευελιξία, επαγρύπνιση και εποπτεία, για να αντιμετωπιστεί επαρκώς.».
Την ολοκλήρωση της τελευταίας εισήγησης ακολούθησε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, κι αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας 2015-2016 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό, από διάφορα σχολεία, με πρώτο το Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Δικαίωμα στο …όνειρο», με συντονίστρια των μαθητών τη Φιλόλογο κ. Βελουδία Πάππου.
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του 2ου Γυμνασίου Πεύκης, με τίτλο: «Παιδιά, Παιδεία, Δημοκρατία», με τη βοήθεια του Μουσικού κ. Γιώργου Τσίτα και συντονίστρια την Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας Προγράμματος Αγωγής Υγείας, κ. Δάφνη Σκαραμαγκά.
Κατόπιν, μαθητές του 3ου ΕΠΑ.Λ. Αμαρουσίου, με τη σύμπραξη της Καθηγήτριας Λογιστικής κ. Ελένη Δημητριάδη και συντονίστριες τις κ.κ.: Βίκυ Βασιλοπούλου, Καθηγήτρια Φιλόλογο, και Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Κομμωτικής, παρουσίασαν την εργασία τους, που ήταν μια ταινία μικρού μήκους, με τίτλο: «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό ανά τους αιώνες».
Ακολούθησε η παρουσίαση της «Ψηφιακής Εφημερίδας: Εκτός Προγράμματος» με θέμα: «Προσφυγικό και Δικαιώματα», από το 5ο Γυμνάσιο και το 2ο ΓΕ.Λ. Ν. Ιωνίας, με συντονίστρια την Καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Κωνσταντίνα Κοεμτζίδου, ενώ οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων των σχολείων ολοκληρώθηκαν με τους μαθητές του 3ου ΕΠΑ.Λ. Χαλανδρίου, οι οποίοι, με συντονίστρια την Καθηγήτρια Αγγλικών κ. Βασιλική Σιώμου, παρουσίασαν το θέμα: «Πρόσφυγες στο Αιγαίο – Ο σύγχρονος Αχέρων. Διάπλους ψυχών χωρίς βάρκα την ελπίδα».
Μετά το τελευταίο διάλειμμα η Ημερίδα συνεχίστηκε με αποσπάσματα θεατρικής παράστασης σε μορφή αναλογίου, σε σκηνοθεσία της κ. Μαρίας Σάββα, με τίτλο: «Τόποι Μνήμης: Τα παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου-Πρόσφυγες, αφηγήσεις αποχωρισμού, εξορίας, οικογενειακής επανασύνδεσης» (μια παράσταση «work in progress», βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα από το βιβλίο των Riki Van Boeschoten και Loring M. Danforth, με τίτλο: «Παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου – Πρόσφυγες και Πολιτική της Μνήμης», που πρωτοπαρουσιάστηκε τον φετινό Απρίλιο, στην πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου), και την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Ηλιόσποροι» (που πραγματεύεται τη ζωή ανήλικων προσφύγων από το Αφγανιστάν, οι οποίοι ζουν στον δρόμο, πουλώντας ηλιόσπορους στα πάρκα και στις πλατείες της Αθήνας, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν), σε παραγωγή, σκηνοθεσία και εικονοληψία του κ. Αντώνη Τσολάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ταινία απέσπασε το βραβείο «Ειδική Μνεία Καλύτερου Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ», στο International Mediterranean Doc Festival Sole Luna, που πραγματοποιήθηκε το 2013, στο Παλέρμο της Ιταλίας.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση επί των παρουσιαζόμενων θεμάτων, καθώς και με όμορφες καλλιτεχνικές δράσεις.

Απόστολος Σαλονικίδης